Media

 

Krantenartikel NHD  | woensdag 8 mei 2024

Ronde van 't Veld 2023 groot succes | dinsdag 6 juni 2023

Man man, wat een dag! Na een maandenlange voorbereiding mochten we dan eindelijk knallen. Om 8:00 uur startte de dag met de opbouw van de start/finish locatie en het vrijmaken en vegen van het parcours. Daarna de inschrijving openen in café De Vriendschap. Samen met het Pinkstercomité aan de bak om alles op tijd gereed te krijgen voor de start om 10:30 uur.

Dit jaar voor het eerst de samenwerking met de KNWU wat top verliep. Mega veel deelnemers uit de districten Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden kwamen naar ons mooie dorp waar de tuinen bomvol zaten. Ruim 200 kids bij de dikke banden race en bijna 250 (!) bij de overige categorieën. Irene Schouten was de grote publiekstrekker waar alle kids (en ook grote mannen) graag mee op de foto wilden. Er werd mega hard gereden en de verdiende winnaars stonden op het podium. Kleine smet was een valpartij bij de funklasse maar gelukkig is het slachtoffer weer thuis zonder breuken.

Voor het eerst het rondje andersom gereden en de start/finish voor de Vriendschap. Een schot in de roos want alles gecentreerd op één plek leverde super veel gezelligheid op. We zijn heel trots op deze prachtige dag en willen hierbij het Pinkstercomité, de vele vrijwilligers, de sponsoren, de juryleden van de KNWU, de leveranciers en natuurlijk alle deelnemers enorm bedanken voor hun bijdrage. Zonder jullie was het niet gelukt!

Michel, Bart en Roel
Organisatie Ronde van 't Veld

(voor meer foto's zie ons fotoalbum)

 

Krantenartikel NHD  | dinsdag 30 mei 2023

Amper zweet, wel de zege. Publiekstrekker Irene Schouten pakt ook op de fiets in ’t Veld de winst

Irene Schouten voert het veld bij de vrouwen in ’t Veld aan.© Foto George


’T VELD - 30 mei 2023

Met een drievoudig olympisch schaatskampioene tussen de deelnemers kreeg het eerste regiokampioenschap voor vrouwen in ’t Veld meteen cachet. Irene Schouten maakte als wielrenster de verwachtingen waar: ze won.

Als een soort attractie beweegt Irene Schouten zich over het kermisterrein nabij de finish van de Ronde van ’t Veld. Met haar fiets in de hand positioneert ze zich ergens tussen de zweefmolen en de snackkraam. En ja hoor, daar komt weer een groepje kinderen. Of ze een high five mogen? ,,Tuurlijk.”

Schouten is niet naar ’t Veld gekomen voor de kermis. Maar de Noord-Hollandse, geboren in Zwaagdijk-Oost, kent deze cultuur van thuis. ,,Dus het voelt niet vreemd, of zo. En dat iedereen een high five of een foto wil, dat begint te wennen. Het is echt iets van de laatste twee jaar.”

Iedereen wil zien hoe de schaatsster, vorig jaar goed voor drie olympische medailles, het er op de fiets vanaf brengt. Wildvreemden moedigen haar tijdens de koers aan om de winst van het regiokampioenschap te pakken. Sommigen valt het al snel op hoe makkelijk Schouten zich, zonder te zweten, staande houdt in de kopgroep.

Lastig gemaakt

Voor de andere renners staan vooral familie en vrienden langs de kant. Neem Meis Poland, die als tweede eindigde; de Warmenhuizense behoort samen met drie anderen langdurig tot de kopgroep, maar ziet Schouten in de laatste ronde wegsprinten.

,,We hebben het haar niet per se heel lastig gemaakt”, reageert Poland na de finish met een glimlach. ,,Soms probeerde een van ons in de kopgroep wel wat, maar dan leek het of het haar geen enkele moeite kostte om bij te blijven. Ze ging heel erg hard. Daardoor leek het of niemand een aanval durfde in te zetten. Iedereen wilde zijn krachten sparen voor de eindsprint.”

Voor Schouten geldt eigenlijk hetzelfde. Dat ze kan fietsen, bewees ze twee weken terug met een zege in Lekkerkerk. Daar deden ook wereldtoppers Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten mee. Toch rekende ze zich voorafgaand aan de wedstrijd in ’t Veld niet rijk.

,,De meiden tegen wie ik nu fietste, kende ik allemaal niet echt. Ik wist wel dat ik er lekker in zat, maar zocht bewust niet meteen de grenzen op. Het was een beetje verkennen van hoe ik de andere meiden moest inschatten. Met name voor de eindsprint. Ik vond het op het laatst een nerveus spelletje.”

Peloton uit koers

Vijf rondes voor het eind werd het peloton uit koers gehaald, omdat zij door de kopgroep bijna op een ronde werd gezet. Met de eindsprint in het vooruitzicht zou dat problemen kunnen opleveren. Precies op tijd kregen de vijf overgebleven renners alle ruimte om er een zinderende finale van te maken.

Emmy Pordon was op dat moment al ver teruggezakt, voor Inez van Hulsen, Rosan Koper, Poland en Schouten was het stuivertje wisselen aan kop. Met drie rondes op de teller schoot Koper weg. Na twee rondes lag Van Hulsen aan kop. Zelfs op weg naar de laatste bocht was het nog afwachten wie als eerst over de meet zou komen.

Uiteindelijk bleek Schouten 1,415 seconde sneller dan Poland. Een verrassing bleef uit, maar daar maalde niemand om. ,,Ik denk dat ik met deze tweede plek heel blij mag zijn”, stelt Poland.

Al gauw na de vrouwen is het woord aan de 79 mannen in de sportklasse. Ook daar is het deelnemersveld een stuk sterker dan de afgelopen jaren. De organisatie in ’t Veld is hard op weg om de grootste attractie van de kermis af te leveren.

Regionaal kampioenschap vrouwen: 1. Irene Schouten (Andijk), 2. Meis Poland (Warmenhuizen), Rosan Koper (Heemskerk)

Krantenartikel NHD | dinsdag 7 juni 2022

 

 

 

Het was even spannend voor de organisatie van de Ronde van ’t Veld. Want met Bart Steenman, Roel Koenis en Michel Dekker voor de eerste keer aan het roer van het evenement, werd er toch met name gehoopt op een succesvolle editie. De regen dreigde roet in het eten te gooien, maar ook dit keer was de bekende wielerronde weer zeer geslaagd.

Misschien had dat met de gunfactor te maken. Of begrepen de deelnemers dat dit drietal wel wat steun kon gebruiken bij dit debuut. Hoe dan ook, er waren veel fietsfanaten naar ’t Veld gekomen om daar, na twee jaar van afwezigheid, weer ouderwets te kunnen genieten van de Ronde van ’t Veld. ,,Met lekker veel deelnemers bij de jeugd, bijvoorbeeld. En ook een zeer groot veld, iets van 45 man, bij de funklasse. Dat doen ze bij andere wielerrondes ook en die is bedoeld voor wielrenners die regelmatig op de fiets zitten, maar nog geen wedstrijdlicentie hebben’’, aldus Steenman. ,,We hadden ruim veertig fietsers bij sportklasse en ook wel een mannetje of vijftig aan plaatselijke renners. Voor ons als organisatie was dat echt super gaaf.’’

In verband met de slechte weersverwachting hield hij aanvankelijk nog een kleine slag om de arm. ,,We waren er natuurlijk wel een beetje bang voor dat er minder volk op af zou komen.’’

En dat is in ieder geval qua deelnemers uiteindelijk heel erg meegevallen. Zelfs de bewoners in het dorp hadden een oplossing gevonden om de wielerronde toch van dichtbij mee te maken. ,,In de loop van de ochtend zag ik al dat veel mensen gewoon een tent in de tuin aan het opzetten waren. Dat vond ik echt geweldig. En er stond ook wel wat publiek langs de kant. Alleen logischerwijs minder dan anders.’’

Zelf had Steenman ook de tijd gevonden om mee te doen aan het evenement. In de sportklasse, het hoogste niveau tijdens de wielerronde waar Jard Blokdijk als eerste over de meet kwam, gevolgd door Melvin Bos en Roel Koenis. ,,Twee jongens, Jard en Roel, uit mijn team op het podium. Zelf deed ik het ook niet onverdienstelijk. Met anderen van onze groep probeerden wij de ontsnapping te ondersteunen door concurrenten er niet bij te laten.’’

Alles bij elkaar kon Steenman spreken van een zeer geslaagde eerste editie onder leiding van het nieuwe drietal. ,,Het was stressvol, alles is wel soepel verlopen. Er komt wel een hoop bij kijken. De hele dag. Al krijgen wij daar ook wel weer energie van. En eigenlijk zijn er geen gekke dingen gebeurd. Natuurlijk gaan we alles nog evalueren en kijken waar verbeterpunten liggen voor de volgende keer. Maar voor nu kunnen wij echt dik tevreden zijn.’’

En dan te bedenken dat het de organisatie voor wat de omstandigheden betreft nou niet bepaald mee zat. ,,Haha, dat hadden wij ook al tegen elkaar gezegd. Volgend jaar kan het met mooi weer alleen nog maar beter gaan.’’

Krantenartikel NHD | woensdag 1 juni 2022

 

Roel Koenis, Michel Dekker en Bart Steenman (vlnr) nemen ook ervaring van andere koersen mee.   © Foto Nick Maarsen

Cas Broxterman                                                                                                                                                            Woensdag 1 juni 2022 om 12:00

Wielrenners nemen zelf het stuur over in ’t Veld. ’Dat is het mooie: juist in je eigen dorp wil je het laten zien’

 

Ze wilden vooraf de garantie dat ze zelf mee konden doen aan de Ronde van ’t Veld. Want in eigen dorp fietsen vinden de nieuwe organisatoren Roel Koenis, Bart Steenman en Michel Dekker fantastisch.

 

Pierre Steenman heeft, twee jaar na de laatste Ronde van ’t Veld, de organisatie in vertrouwde handen gelegd. Niet alleen zoon Bart (31) werd enthousiast van het idee om de ronde nieuw leven in te blazen, toen zijn vader aangaf te willen stoppen. Ook Roel Koenis en Michel Dekker (37), inmiddels bekenden in de lokale wielerwereld, zagen het zitten. Op Tweede Pinksterdag is het weer zover.

Het drietal maakt onderdeel uit van Team Eriks-Welkers. Wat begon met een keer aan de plaatselijke wielerronde meedoen in de laagste categorie, groeide uit tot een serieuze aangelegenheid. Ze rijden inmiddels allemaal met een licentie. Waar Koenis en Steenman het voetbal voor gezien hielden, legde Dekker het hardlopen naast zich neer om zich beter te focussen op wielrennen. Meerdere keren per week zitten ze met hun wielergroep op de fiets in de hoop goede individuele prestaties neer te zetten.

Dat de Ronde van ’t Veld moest blijven bestaan, daar waren ze wel over uit. En zoveel hoefde er aan het beproefde recept van Steenman senior ook weer niet te gebeuren. ,,Wij nemen de ervaring mee van al die andere koersen die we hebben gereden, maar over het algemeen was het al een geweldig evenement. Volle tuinen, een mooi parcours. Wat wij eraan toevoegen, hebben we veel bij andere organisaties gezien: de Funklasse voor mensen die net beginnen met koersen.”

Het werkt mee dat het drietal al jaren samen op de fiets zit. Met name Dekker was als hardloper een vreemde eend in de bijt. ,,In het begin was het zeker wennen. Ik kende al die jongens niet. Alles was nieuw. Maar uiteindelijk wen je snel aan elkaar, waarschijnlijk ook doordat je uit hetzelfde dorp komt.”

Steenman: ,,Dat je elkaar al kent uit het dorp, wakkert denk ik een soort intrinsiek fanatisme aan. Daar bedoel ik mee: niemand wil dat de ander beter is. Bij voetbal kon je jezelf nog weleens verstoppen als je een slechte dag had. Maar je kunt in deze sport gewoon niet achterblijven. Je merkt dat iedereen er daardoor fanatiek mee bezig is.”

Hoogste categorieën

Het veranderde het karakter van de wielerrondes in de regio. Ineens kwamen die jongens uit ’t Veld steeds meedoen in de hoogste categorieën van plaatselijke rondes. Nu ook op vertrouwde bodem schroeven ze het niveau eigenhandig op. Zelfs al staat er op dezelfde dag ook een districtskampioenschap te wachten. Er worden zo’n vijftien renners van Team Eriks-Welkers aan de start verwacht.

,,Voor onszelf was het ook echt wel een voorwaarde dat we zelf aan de ronde mee konden doen”, vertelt Koenis. ,,Het blijft toch leuk om voor eigen publiek te rijden.” Dekker: ,,Dat is wat mij betreft ook het mooie. Juist in je eigen dorp wil je het laten zien.”

Of de organisatie ook een winnaar aflevert, durven ze niet met zekerheid te zeggen. Koenis: ,,Winnen is in het wielrennen natuurlijk best lastig. Maar ja, we hopen natuurlijk wel dat iemand van ons team als winnaar naar voren komt.”

Steenman: ,,Het zou zomaar kunnen dat we een thuisvoordeel hebben. In eigen dorp rijden voelt wel altijd zo. Een beetje net als voetbal. Of je nou op je eigen complex speelt of een uitwedstrijd, daar zit voor je gevoel toch een verschil in.”

De Ronde van ’t Veld gaat op Tweede Pinksterdag om twaalf uur van start met de dikke banden race voor kinderen. Om half één begint de Funklasse, om half twee de Sportklasse/Amateurs en om drie uur de plaatselijke renners. Voor meer informatie over de inschrijving, mail: rondevantveld@gmail.com.